FENUAYoga

Yoga

Yoga er et 5000 år gammelt træningssystem for krop og sind. Yoga betyder “forening” og handler om at være tilstede i det, man gør lige nu, og om at træde ind i hvert øjeblik med et roligt sind og en stærk krop.

Jeg underviser 1:1 og grupper og afholder tema- og fusionsworkshops, hvor du under trygge forhold kan tage på opdagelsesrejse i din egen krop og opleve de klassiske, styrkende og nærende yogafigurer indefra. En bærende søjle i min undervisning er, at du ikke skal presse og tilpasse din krop til yogafigurerne. Men at du i stedet gør ophold i stillingerne og mærker efter, hvad den enkelte stilling kan gøre for dig, og trækker på figurens særlige kvaliteter til at nære, styrke og smidigøre kroppens væv, led, muskler, skelet, rygsøjle, marv og hjerne.

Min undervisning er primært baseret på yogastilarterne Vinyasa, Hatha, Flow og Yin yoga. Tempoet følger ofte åndedrættets rytme. Nogle sekvenser vil foregå med et flydende, dynamisk og pulserende tempo eller være blide stræk, som holdes i længere tid, hvilket særligt kendetegner yin yoga.  

Yin yoga

Et liv præget af glæde, tilfredshed, robusthed, mental og fysisk styrke er ofte udtryk for, at vi holder en god balance mellem aktive og restorative aktiviteter – mellem yin- og yang-prægede aktiviteter.

Mens aktive, dynamiske yogaformer styrker muskulære dele af kroppen, gør os smidige, opbygger og understøtter en god balance og hjælper os i form, er yin yoga en yogaform, der ikke handler om at oparbejde stærke og store muskler. Yin yoga handler i stedet om at spænde af, give efter og gennem lange, blide stræk, kompression og vridninger at opbygge et fleksibelt bindevæv og dermed en fleksibel krop. 

I yin yoga befinder du dig mellem 2-5 minutter i hver stilling. Det længerevarende ophold i stillingen giver nogle unikke kvaliteter og virker dybt i kroppens bindevæv.

Bindevæv er kroppens største organ, der forbinder de enkelte dele af kroppen med hinanden. Bindevæv er den samlede betegnelse for sener, muskelhinder, underhud og de hinder, der ligger rundt om de indre organer. Det betegner også det løse bindevæv, der udfylder kroppens mellemrum og ligger indlejret mellem alle strukturer i kroppen.

Bindevævet har mange nerveender og er dermed et stort indvendigt sanseorgan.​ Når bindevævet er stift pga. skader, spændinger eller stress, kan det mærkes som en lokal ømhed og smerter, eller som smerter, ubehag eller stivheder. 

Når du ligger i lange, blide stillinger strækker du dit bindevæv og holder det smidigt og hydreret. Et hydreret og smidigt bindevæv kan have essentiel betydning i forbindelse med rehabilitering efter skader, for din oplevelse af fysisk og psykisk balance.

Yin yoga er for alle uanset alder, køn, størrelse og tidligere erfaringer med yoga. Det er ikke nødvendigt at være smidig eller stærk. Du skal blot have lyst til at være nysgerrig på dig selv og din krop, og være ærlig og lydhør i forhold til hvad kroppen fortæller dig.